Skoči na glavno vsebino
Navodila za izposojo koles

Navodila za izposojo koles

Koraki za enostavno izposojo

 • Pristopite k računalniškemu terminalu (kiosku) z LCD zaslonom in pritisnite na zaslon za začetek. Izberite primeren jezik in sledite navodilom. Uporaba sistema je možna le s kartico za uporabnike sistema »Po kolo« ali z uporabniškim imenom in geslom.
 • Za prijavo v sistem prislonite vašo kartico »Po kolo«.
 • Vtipkajte vašo PIN kodo (štiri mestna številka, ki ste jo dobili skupaj s kartico) in potrdite. V primeru, da nimate omenjene kartice, vpišite uporabniško ime in geslo.
 • Za izposojo koles ali ostale storitve sledite navodilom na zaslonu.
 • Če se odločite za izposojo kolesa, počakate da sistem preveri vse ključavnice in sporoči, katera kolesa so na voljo. Ponudil vam bo številke od 1 do 10, ki predstavljajo številke ključavnic.
 • Ko izberete eno od koles, počakate da sistem obdela vašo izbiro, in jo potrdite. Priporočamo vam, da pred izbiro najprej preverite, če so vsa kolesa izpravna ter šele potem izberete kolo.
 • Po potrditvi imate na voljo 60 sekund časa da pristopite do ključavnice v kateri se nahaja izbrano kolo in pritisnete srebrni gumb, ki bo utripal v zeleni barvi, da odklenete ključavnico.
 • Po pritisku na gumb, kolo primite za sedež z eno roko ter krmilo z drugo roko, in z enim gibom rahlo prvo potisnete kolo naprej in potem povlečete kolo nazaj ter ga s tem odstranite iz ključavnice.
 • V primeru da vam iz kakršnegakoli razloga ne uspe odstraniti kolesa iz ključavnice, močno potisnite kolo nazaj v ključavnico, da se prepričate da je zaklenjeno, in ponovite postopek izposoje od začetka.
 • Po uspešni izposoji in opravljeni vožnji enostavno, samo močneje, potisnete kolo nazaj v ključavnico in ga s tem zaklenete. Pred odhodom obvezno zmeraj preverite, če je kolo dejansko zaklenjeno. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi.
 • V primeru, da gumb na ključavnici gori v rdeči barvi je to opozorilo, da kolesa niste pravilno vstavili zato morate postopek vrnitve še enkrat ponoviti. Dokler ne vrnete kolesa, se vam odštevajo krediti (minute), ki jih imate na voljo.
 • V primeru da so ob vašem prihodu vse ključavnice zasedene ali pa na postaji ni prostih koles, vas prosimo, da počakate do prihoda vzdrževalne službe ali pa se odpravite do sosednje postaje.
 • V primeru tehničnih težav ali okvare sistema, težav pri registraciji, splošnih vprašanja ali administrativnih vprašanj pokličite klicni center na 01 530 53 03.

Sistem za avtomatizirano izposojo koles je novost v našem lokalnem prostoru zato želimo več pozornosti nameniti pomoči uporabnikom. Sistem je v prvi vrsti namenjen prebivalcem in če predpostavljamo, da s postopkom prijave in izposoje mlajše generacije nimajo težav, je pri starejši populaciji to večji izziv. V sklopu projekta »Hitro s kolesom« je LAS Gorenjska košarica izdelal kratek izobraževalni film, ki bo občanom in obiskovalcem v pomoč pri odločanju za uporabo sistema. Filmček prikazujeta preprost način uporabe sistema ter izposoje navadnega in električnega kolesa v želji, da se izposoja približa populaciji, ki je manj vešča rokovanja z avtomati, pa vendar dovolj povezana s spletom.

 

VIDEO: Navodila za izposojo kolesa

VIDEO: Prikaz načina izposoje koles