Skoči na glavno vsebino
Predstavitev

Predstavitev

Kaj je Po kolo?

Po kolo je sistem za avtomatizirano izposojo koles na območju Srca Slovenije in predstavlja enotno storitev, ki jo zagotavljajo tri občine:

  • Dol pri Ljubljani,
  • Litija,
  • Šmartno pri Litiji. 

Sistem je za javnost odprt od julija 2022 dalje. Zaživel je preko LAS projekta sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju, ki sta ga v letu 2021 sofinancirala Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Trenutno je skupno na razpolago 15 koles, med drugim tudi taka s pomožnim električnim pogonom, izposoditi pa si jih je mogoče v vsaki od navedenih občin z veljavnim letnim ali dnevnim paketom."

 

Grbi občin Litija, Dol pri Ljubljani in Šmartno pri Litiji

Kako deluje?

Sistem izposoje je na voljo 24 ur dnevno in omogoča izposojo koles po načelu samopostrežbe, kar pomeni, da si uporabnik sistema na postaji izposodil kolo in ga uporabljal skladno s splošnimi pogoji.

Sistem Po kolo je sestavljen iz mreže postajališč oziroma točk, na katerih si bo kolo mogoče izposoditi oziroma ga po uporabi vrniti. Trenutno ima vsaka občina urejeno po eno kolesarsko postajo za izposojo koles z 10 ključavnicami, ki so elektrificirane in primerne za priklop klasičnih koles ter polnjenje električnih koles.

Vsaka od občin vključenih v sistem je poleg kolesarske postaje nakupila tudi dva električna kolesa in tri navadna kolesa.